at

פייסבוק – קניין רוחני פרטי ועסקי

זכויות משתמשים בפייסבוק בעקבות החלטה בתביעה ייצוגית

פייסבוק היא ממזמן הפלטפורמה החזקה במשק – ובישראל במיוחד. אבל כל פעם שמנסים לתבוע את פייסבוק היא עושה שמיניות באוויר כדי לגרום להליכים להיות יקרים. אחד מהכלים המשפטיים של פייסבוק הנה העובדה שבתנאי השימוש שלה יש תנאי לפיו הדיון שיחול בתביעות נגדה יהיה דין זר ולא ישראלי.

אתם מבינים, אם פייסבוק פגעו בכם אז אתם צריכים לטוס לחו"ל כדי לתבוע אותם. במקרה הטוב לאירופה, ובמקרה היותר יקר, לקליפורניה. החלטה תקדימית של בית המשפט בתל-אביב לא מאפשרת לפייסבוק לגרור את ההליכים אל מחוץ לים ומחייבת את פייסבוק לדון בתביעה ייצוגית שהוגשה נגדה כאן בישראל.

משתמש פרטי ומשתמש עסקי

במרכז הטענה של פייסבוק בניסיון לסלק תביעה ייצוגית שהוגשה נגדה בידי אלי נכט וסמיון ולדברג עומדת פעולה כוחנית של פייסבוק: פייסבוק מחקה את חשבונותיהם של נכט וולדברג. אם אתם חיים בעשור השלישי של המאה העשרים אתם יודעים שהפרופיל האישי והעסקי שלכם בפייסבוק מכיל אינספור פריטי מידע אישיים ועסקיים שלכם. כך שמחיקת המידע הזה יוצרת נזק גדול אשר קשה לתאר אותו.
פייסבוק מצידה טענה כי נכט וולדברג עשו שימוש בפרופילים שלהם בפייסבוק לשם קידום העסקים שלהם, ולכן עליהם לפנות לערכאות השיפוטיות ב…. קליפורניה. מטעם זה דרשה פייסבוק למחוק את ההליך הבקשה לתביעה ייצוגית.

בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט רחמים כהן, קבע בהחלטה מיום 6.8.2020 כי פרטי המשתמש של פייסבוק לא מגדירים מיהו "משתמש" ולכן לא ניתן להבחין בין משתמש עסקי לפרטי – כך שהדין שצריך לחול הוא הדין הישראלי. אל תהיו נאיבים: בימים הספורים מאז ניתנה ההחלטה האמורה פייסבוק בוודאי מיהרה והיספיה הגדרה של מיהו משתמש.

אלא שבית המשפט נימק את ההחלטה שלו בכך שפייסבוק הנה תאגיד עצום, כך שההסכמים למולה ויחסי הכוחות למולה מציבים כל "משתמש" – עסקי או פרטי, בחיסרון משפטי למולם וכי יש טעם ממשי לקבוע כי הדיון בתביעה הייצוגית יהיה בישראל ולא לפי כל דין אחר או במדינה אחרת.

כל ה"ביצים" שלכם בפייסבוק? היזהרו

התביעה הייצוגית שהוגשה למול פייסבוק מלמדת את כל המשתמשים כי עלינו להיזהר ולא להסתמך על פייסבוק או פלטפורמות חברתיות אחרות באינטרנט לשם שמירה על המידע והנתונים שלנו. זה יכול להיות השם של הבחור שפגשת במסיבה, או אולי קשר מקצועי חשוב – לפייסבוק היכולת להעלים את כל אלו מבלי שניתן יהיה לשחזר את המידע הזה.

כך, גם אם התביעה הייצוגית תתקבל ויינתן פיצוי לאלו אשר איבדו את דפי הפייסבוק שלהם, העסקיים או הפרטיים, השחזור של המידע שאבד לא יהיה אפשרי. לכן מומלץ לוודא שנכסים דיגיטליים שלכם: תמונות, הגיגים, סרטונים וכו' יישמרו במקום אשר יש לכם שליטה עליו. זה יכול להיות בגיבוי מקומי או בשירות גיבוי כזה או אחר.

כעו"ד העוסק בתחום האינטרנט אני ממליץ להקפיד על הוראות השימוש ותנאי השימוש בפלטפורמות המקוונות השונות שאתם משתמשים בהם, ובמיוחד לשמור ולקבע את הנכסים המקוונים שלכם. ואם אתם בעלי עסקים, דף עסקי בפייסבוק או בלינקדין אינו יציב ובטוח כמו אתר האינטרנט שלכם.

אהבת? שתף את הפוסט!

© כל הזכויות שמורות לזיו אנג'ל.
אין באמור לעיל להחליף ייעוץ משפטי ספציפי   |   הדברים האמורים נכונים נכון למועד פרסומם.

© כל הזכויות שמורות לזיו אנג'ל.
אין באמור לעיל להחליף ייעוץ משפטי ספציפי.
הדברים האמורים נכונים נכון למועד פרסומם.