הכותב הוא עורך דין לליטיגציה אזרחית ברמת גן.
הם היו עולים חדשים, רק שנה בארץ. העברית לא שגורה בפיהם. והמוכרים, גם הם עולים חדשים, מעט ותיקים יותר, החליטו למכור את רכושם ולהגר לקנדה הרחוקה.
באופן טבעי, ומאחר ולא הכירו את הדינים בישראל, הם סמכו על עורך הדין הותיק שלהם, שהיה כבר אז בן 84, שידאג שהעסקה לרכישת הדירה בדרום ת"א תושלם במלואה.
לפני שנתיים הם גילו שהעסקה לרכישת הדירה שלהם לא הושלמה וכי בידיהם רק הערת אזהרה. עד מהרה הסתבר להם שגם רשות המיסים לא ידעה על העסקה.
הדברים הפכו מורכבים יותר כאשר התגלה כי העו"ד הותיק הלך לעולמו שנים ספורות אחרי העסקה, שלא הותיר אחריו פוליסת ביטוח או יורשים וכי אף המוכרים נפטרו כבר לפני שנים ארוכות.
.לאחר שבית המשפט המחוזי הבין את ביש המזל של הרוכשים, והבין כי נפלו קורבן לתמימות, גם רשויות המס הסכימו כי הקנסות על כך שעסקת המקרקעין לא דווחה יהיו מופחתים ביותר.
דיווח ותשלום המס על עסקה במקרקעין היא באחריות אישית של הצדדים
אפילו שבני הזוג סמכו על עורך הדין שלהם, העובדה שהעסקה לא דווחה הטילה אחריות אישית על הרוכשים. כך, מאחר ולא דיווחו על העסקה, רשות המיסים לא ידעה עליה ולא ידעה אפילו לשלוח הודעת שומה.
החוק הישראלי קובע כי אי דיווח על עסקה במקרקעין היא עבירה שיש לצידה עונשים וקנסות. במקרה הזה זה נגמר בתשלום של כמה אלפי ש"ח לרוכשים.
המוכרים, לעומת זאת, צברו חוש עתק של כמיליון ש"ח – אך מאחר והם נפטרו נוצרה בעיה מורכבת שהיה צריך לפתור.
כשאין מוכרים ואין עו"ד – בית המשפט חייב להתערב
מאחר והמוכרים נפטרו, ואפילו היורשים שלהם כבר מבוגרים מאוד, וגם עורך הדין של הצדדים נפטר, לא הייתה כל אפשרות להשלים את העסקה ואת רישום הרוכשים כבעלים ללא התערבות בית המשפט.
לאחר שבית המשפט התרשם כי מדובר בטעות אשר נגרמה בתמימות, ניתן צו המורה לרשם המקרקעין להשלים את רישום הבעלות של הרוכשים.
בעסקת מקרקעין חשוב להיות חכם לפני מעשה
להיות חכם לפני מעשה זה לרוב הדבר הזול ביותר. לכן חשוב להצטייד בעורך דין המתמחה בתחומו, וגם לפקח עליו ולהתעניין שהוא מבצע את עבודתו.
ואם אינכם יודעים – תשאלו.
פלונטרים והסתבכויות משפטיות יכולות להביא למגוון פתרונות – וזו המומחיות שלנו
_______________
אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.