a-camera-background

הגנת פרטיות, מצלמות אבטחה וזכויות מצולמים וחוסים

הכותב הוא עורך העוסק בייצוג בבתי משפט, בחוק הגנת הפרטיות, ממונה הגנת הפרטיות


עמותה לטיפול חוסים דחתה דרישה לקבל עותק ממצלמות אבטחה

לאחרונה פנתה אליי עמותה המפעילה מעון יום עבור חוסים, אנשים בעלי צרכים מיוחדים הזקוקים לפעילות יומית מובנית ותומכת.

העמותה נקלעה למצב משפטי מורכב לאחר אירוע חריג: אחד החוסים, קטין, התנהג באלימות כלפי מטפל במהלך הפעילות.

בעקבות האירוע, הוחלט להרחיק את הקטין מהמעון כדי להבטיח את שלומם של שאר החוסים והצוות. אלא שהוריו של הקטין, משוכנעים שמידע חשוב מוסתר מהם, דרשו מהעמותה למסור לידיהם עותק של סרטוני האבטחה שתיעדו את האירוע.

כאן המקום לציין כי העמותה התקינה מרצונה מצלמות מעקב בתוך המתחם וזאת בכדי שניתן יהיה לתעד מקרי אלימות, התנהלות לא הולמת ולבחון כל טענה או פגיעה אפשרית בחוסים או באנשי הצוות.

בתחילה, העמותה ניסתה לפתור את המחלוקת בדרכי נועם וללא מעורבות משפטית. היא הסבירה להורים כי מסירת הסרטונים עלולה לפגוע בפרטיותם של חוסים אחרים ושל עובדי המעון, והציעה פתרונות חלופיים כמו עיון של ההורים בסרטונים.

ההורים לא השתכנעו ועמדו על כך שעותק מהסרטונים יועבר לידיהם והגישו תביעה לצו עשה לבית המשפט.

כאן נכנסתי לתמונה כעורך דין המתמחה בהגנת פרטיות וייצוג משפטי בענייני חוק הגנת הפרטיות.

פרטיות מול זכות הגישה למצלמות אבטחה

המקרה הזה העמיד על הפרק שאלה משפטית מורכבת: כיצד מאזנים בין זכותם של ההורים לקבל מידע על ילדם לבין חובתה של העמותה לשמור על פרטיותם של כלל החוסים והעובדים?

חוק הגנת הפרטיות התשמ"א-1981 קובע כי כל אדם, ובכלל זה חוסים במעונות יום, זכאים לפרטיות. שימוש במידע אישי – כגון סרטוני אבטחה – כפוף להגבלות מחמירות.

הנחיות הרשות להגנת הפרטיות בנוגע לשימוש במצלמות במעונות יום (כפי שפורסמו על ידי הרשות) מחייבות מפעילי מעונות להגן על פרטיות המשתתפים, ומונעות מסירת סרטונים לצדדים שלישיים אם הדבר עלול לפגוע בזכויותיהם של אחרים.

כעורך דין המייצג את העמותה, טענתי בבית המשפט כי העברת הסרטונים להורים תהווה הפרה בוטה של חוק הגנת הפרטיות. מסירת הסרטונים יכולה להיות רק בהוראת בית המשפט.

הסרטונים תיעדו לא רק את הקטין המעורב, אלא גם חוסים נוספים ועובדים. זכויותיהם אלו וגם אלו לפרטיות מוגנות על פי חוק.

בנוסף, הצגנו ראיות לכך שהעמותה פעלה בהתאם לנהלים: האירוע דווח כנדרש, וההחלטה להרחיק את הקטין התקבלה לאחר שיקול דעת מקצועי שנועד להגן על כלל המשתתפים במעון.

ההכרעה: הסרטונים ממצלמות המעקב הם מידע פרטי מוגן

לאחר דיון ארוך ומעמיק בבית המשפט, שבו הוצגו כל הטיעונים והראיות, התביעה נדחתה. הוסבר לתובעים, הורי החסוי, כי הוראות הדין אינן מצדיקות העברת הסרטונים ממצלמות האבטחה לידיהם.

עוד הוסבר להם כי העברת הסרטונים לידיהם יהווה פגיעה חמורה בזכויות חוסים אחרים לפרטיות ופגיעה בזכות עובדים לפרטיות.

לאחר דין ודברים התובעים הסכימו לדחיית התביעה.

השופט התרשם כי העמותה פעלה כחוק וכי מסירת הסרטונים אכן תפגע בזכויותיהם של חוסים ועובדים אחרים. התוצאה הזו לא רק שמרה על פרטיות המשתתפים במעון, אלא גם חיזקה את מעמדה של העמותה כגוף אחראי הפועל בהתאם לחוק ולנהלים.

הלקח: היערכות משפטית ומדיניות ברורה

המקרה הזה מדגיש את החשיבות של היערכות מוקדמת לדרישות משפטיות מסוג זה, ובפרט לדרישות המחמירות של הוראות חוק הגנת הפרטיות והדינים הקשורים.

עמותות, מעונות יום ומוסדות דומים חייבים להכיר לעומק את הוראות חוק הגנת הפרטיות ואת הנחיות הרשות להגנת הפרטיות בנוגע לשימוש במצלמות אבטחה. עליהם להחזיק מדיניות ברורה ומתועדת להגנה על פרטיות העובדים והחוסים – החל ממיקום התקנת המצלמות, דרך שמירת הסרטונים ועד לטיפול במקרי חירום כמו אירועי אלימות.

מדיניות כזו צריכה לכלול גם הנחיות להתנהלות העובדים במצבים אלו: כיצד לדווח על אירועים, כיצד לתקשר עם הורים וכיצד להגן על פרטיות כלל המעורבים.

אני ממליץ לכל גוף האוסף מידע במצלמות, בקול או בדרכים אחרות להיערך מבעוד מועד ולהחזיק מדיניות הגנת פרטיות, ומסמך הגדרות מאגר המידע. עמידה בדרישות הדין, יחד עם מדיניות מסודרת, יכוליםה למנוע סכסוכים משפטיים ולחסוך זמן, משאבים ולחץ מיותר.

ייצוג משפטי מקצועי בתחום הפרטיות

הצלחתי להוביל את העמותה לסיום מוצלח של המקרה בזכות הבנה מעמיקה של חוק הגנת הפרטיות והנחיות הרשות, לצד ניהול משפטי מדויק.

זהו עוד הוכחה לכך שייצוג משפטי מקצועי יכול לעשות את ההבדל בין תביעה ממושכת לבין פתרון מהיר ויעיל.

זקוקים לסיוע בהגנת פרטיות או בייצוג משפטי?

אם אתם מפעילים מעון, עמותה או עסק ונתקלים בדרישות משפטיות הקשורות לפרטיות, מצלמות אבטחה או זכויות חוסים, אני כאן כדי לעזור.

כעורך דין מנוסה בתחום הגנת הפרטיות ובית המשפט, אספק לכם ייעוץ וייצוג שיבטיחו את זכויותיכם ואת פעילותכם החוקית. אני גם יכול לספק לכם שירותי ממונה הגנת פרטיות (DPO) במיקור חוץ על פי הצורך.

לעיון בנוהל הרשות להגנת הפרטיות ביחס למצלמות מעקב ואופן השימושב הם ראה כאן.

לקריאה נוספת ביחס לקווים מנחים לשימוש במצלמות אבטחה במקום העבודה מטעם הרשות להגנת הפרטיות מומלץ לעיין כאן.

_______________

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

אהבת? שתף את הפוסט!

© כל הזכויות שמורות לזיו אנג'ל.
אין באמור לעיל להחליף ייעוץ משפטי ספציפי   |   הדברים האמורים נכונים נכון למועד פרסומם.

© כל הזכויות שמורות לזיו אנג'ל.
אין באמור לעיל להחליף ייעוץ משפטי ספציפי.
הדברים האמורים נכונים נכון למועד פרסומם.