משרד עו״ד זיו אנג׳ל – Angel Law firm https://angel-adv.co.il/ קניין רוחני, זכויות יוצרים וליטיגציה אזרחית Thu, 07 Jul 2022 09:02:11 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3.2 https://angel-adv.co.il/wp-content/uploads/2020/08/favcon-ziv-logo-150x150.png משרד עו״ד זיו אנג׳ל – Angel Law firm https://angel-adv.co.il/ 32 32 עורך דין לזכויות יוצרים – תצלום, קעקועים וזכויות יוצרים https://angel-adv.co.il/%d7%a2%d7%95%d7%a8%d7%9a-%d7%93%d7%99%d7%9f-%d7%9c%d7%96%d7%9b%d7%95%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%95%d7%a6%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%aa%d7%a6%d7%9c%d7%95%d7%9d-%d7%a7%d7%a2%d7%a7%d7%95%d7%a2%d7%99%d7%9d/ Thu, 07 Jul 2022 08:19:11 +0000 https://angel-adv.co.il/?p=1118 הכותב הוא עו"ד לזכויות יוצרים צלם בשם ג'פרי סדליק הגיש תביעה כנגד קאט וון די, אמנית קעקועים ריאליסטית ידועה מארה"ב תביעה בשל קעקוע של תצלום בו צולם אמן הג'אז מיילס דיוויס וזאת בשל פגיעה בזכות יוצרים. לכאורה מדובר בעניין חדשני – תביעה בשל יישום של יצירת תצלום על גבי עור של אדם, אבל בפועל מדובר […]

הפוסט עורך דין לזכויות יוצרים – תצלום, קעקועים וזכויות יוצרים הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
הכותב הוא עו"ד לזכויות יוצרים

צלם בשם ג'פרי סדליק הגיש תביעה כנגד קאט וון די, אמנית קעקועים ריאליסטית ידועה מארה"ב תביעה בשל קעקוע של תצלום בו צולם אמן הג'אז מיילס דיוויס וזאת בשל פגיעה בזכות יוצרים.

לכאורה מדובר בעניין חדשני – תביעה בשל יישום של יצירת תצלום על גבי עור של אדם, אבל בפועל מדובר ביישום רגיל ושגרתי של דיני זכויות יוצרים. גם לא מדובר בפעם הראשונה בו מוגשת תביעה בעניין קעקועים.

דיני זכות יוצרים נועדו להגן על יוצרים מפני שימוש לא מורשה ביצירותיהם. בין השאר מוענקת הגנה מפני שימוש מסוג העתקה, שכפול, יצירת יצירות נגזרות וכיוצא באלו. על הפרת זכות יוצרים יכול בעל הזכות לתבוע פיצויים ללא הוכחת נזק. בישראל ניתן לתבוע עד 100,000 ש"ח בגין כל הפרה של זכות יוצרים.

תביעות על הפרת זכות יוצרים בקעקועים

אין זו הפעם הראשונה בה עייני זכויות יוצרים וקעקועים מגיעים לבתי המשפט בארה"ב.

בעבר נודעו מספר תביעות של אמני קעקועים בגין שיכפול היצירות שלהם בתעשיית הקולנוע כאשר המקרה המוכר ביותר נוגע לשימוש בקעקוע מוכר אשר קובע על גבי מתאגרף ידוע.

אמן קעקועים שקעקע את פרצופו של מייק טייסון תבע את חברת וורנר ברוס אשר יישמה את הקעקוע בסרט הנגאובר. הסכסוך הזה נדון בבית המשפט ולבסוף הצדדים הגיעו להסכמות.

החידוש בתביעתו של סדליק הוא שמדובר בהפרה של זכות יוצרים בתצלום אשר היישום שלו כקעקוע לא היה אפשרי בעבר, אך היום, בשל כלים מדוייקים יותר ומיומנות גבוה של מקעקעים אפשרית בז'אנר הריאליסטי של הקעקועים.

בעולם הגיימינג היו מספר תביעות ככנגד חברות גיימינג בידי בעלי זכויות יוצרים. שם חברות הגיימינג נתבעו בשל שימוש שעשו בקעקועים במשחקי וידאו בהם מופיעים שחקני בייסבול וכדורסל מוכרים אשר הופיעו יחד עם הקעקועים שעל גופם. שם נקבע כי השימוש שעשו חברות הגיימינג הוא שימוש הוגן ומותר.

קעקועים ריאליסטים של תצלומים

בעבר היה קושי ממשי בלצור קעקועים ריאליסטיים. אלא שבשנים האחרונות, עם התפתחות הטכנולוגיה והכלים בהם עושים המקעקעים שימוש התחילה תנועה חזקה של מקעקעים המתמחים בקעקועים ריאליסטיים. כך, יישום של תצלום על גבי עור הפך להיות מחזה נפוץ כאשרר מקעקעים מיישמים צילומים של מפורסמים שונים וגם תצלומים של קרובי משפחה וילדים על גבי העור של לקוחותיהם ולבקשת הלקוחות.

בישראל, מקעקע שקיבע תצלום של בנימין נתניהו, למעשה מצוי בסיכון לתביעה בשל הפרת זכות יוצרים בידי בעל זכות היוצרים בתצלום.

הסיכון: תביעות בגובה מאות אלפי ש"ח

בישראל, חוק זכות יוצרים קובע זכות לפיצויים ללא הוכחת נזק בגובה של עד 100,000 ₪ בשל כל הפרה, וצלמים רבים עומדים על זכויותיהם לפיצויים כאלו.

אם עד עכשיו הפסיקה בישראל הייתה בעיקר בשל הפרות של זכויות יוצרים בידי גופים עיתונאיים ושימוש מפר באינטרנט, אין כל מניעה כי יוגשו תביעות כאלו גם כנגד מקעקעים.

ההמלצה שלי היא לפנות לבעל זכות היוצרים בתצלום ולבקש את רשותו וברכתו, ולקבל ממנו רישיון טרם יישום של תצלום על גבי עור של לקוח, וכמובן לתעד את קיומו של רישיון. וכן, גם אם הלקוח ממש מבקש, לא להפר זכות יוצרים לאור הסיכון המשפטי.

לקריאה נוספת על נחלת הכלל כדאי לעיין בקישורים הבאים:

https://www.bbc.com/news/newsbeat-13860990

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-17/miles-davis-tattoo-suit-pits-copyright-against-body-autonomy

הכותב הוא עורך דין לזכויות יוצרים ועורך דין לקניין רוחני.

_______________

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

הפוסט עורך דין לזכויות יוצרים – תצלום, קעקועים וזכויות יוצרים הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
עורך דין לזכויות יוצרים – יום נחלת הכלל https://angel-adv.co.il/%d7%a2%d7%95%d7%a8%d7%9a-%d7%93%d7%99%d7%9f-%d7%96%d7%9b%d7%95%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%95%d7%a6%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%99%d7%95%d7%9d-%d7%a0%d7%97%d7%9c%d7%aa-%d7%94%d7%9b%d7%9c%d7%9c/ Sun, 26 Dec 2021 12:45:01 +0000 https://angel-adv.co.il/?p=1100 הכותב הוא עו"ד לזכויות יוצרים בתרועה גדולה, ממש תכף, נחגוג את החג החשוב "חג נחלת הכלל" וכמו כל שנה, גם השנה החג מגיע ואיתו טיפים ומידע נוסף על החג הגדול הזה. החג מגיע מדי שנה, ביום הראשון של חודש ינואר ומציין את הפיכתם של יצירות שונות מיוצרים שונים לנחלת הכלל. רגע, מה זה נחלת הכלל […]

הפוסט עורך דין לזכויות יוצרים – יום נחלת הכלל הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
הכותב הוא עו"ד לזכויות יוצרים

בתרועה גדולה, ממש תכף, נחגוג את החג החשוב "חג נחלת הכלל" וכמו כל שנה, גם השנה החג מגיע ואיתו טיפים ומידע נוסף על החג הגדול הזה.

החג מגיע מדי שנה, ביום הראשון של חודש ינואר ומציין את הפיכתם של יצירות שונות מיוצרים שונים לנחלת הכלל.

רגע, מה זה נחלת הכלל בכלל?

טוב ששאלתם!

נחלת הכלל זה אומר שאין לבעל זכות היוצרים ביצירה עוד בעלות בזכות יוצרים כלכלית ביצירה. מילים אחרות, אפשר להשתמש ביצירה ללא רשות. בישראל, הכלל הוא שיצירה נשארת בבעלות בעל זכות היוצרים עד 70 שנה אחרי מותו.

אבל… וזה "אבל" חשוב, לא כל יצירה היא ישראלית ולא על כל יצירה חל החוק הישראלי. אה, ויש גם חריגים בחוק..בארה"ב לדוגמא, ארץ האולפנים ההוליוודיים, יש סידור אחר והארכות שונות של תקופת זכות היוצרים.

כך לדוגמא, השנה "ישתחררו" יצירות כגון יצירותיו של לואיס ארמסטרנג, "הטירה" של פרנץ קאפקא, יצירה של ברטלוט ברכט, יצירות של אגטא כריסטי ועוד. אבל כל אלו רק לפי הדין האמריקאי.אלו יצירות משנת 1926 שחלפו 95 שנה מיצירתם. כן, קראתם נכון.

תשעים וחמש שנה.

ובעלי הזכויות מפעילים לחץ גדול להאריך את התקופות האלו עוד ועוד.

ברור, זה מכניס להם עוד כסף מתמלוגים..

זהירות, נחלת הכלל לא תמיד היא מה שאתם חושבים שהיא

ההנחות המשפטיות כי משחלפו 70 שנה ממות היוצר משחררות את זכות היוצרים לאוויר העולם יכולות להיות מטעות.

ישנן יצירות אשר יש יותר מיוצר אחד שהוא בעל זכות היוצרים בו דוגמאת מוזיקה, קולנוע ותיאטרון, ואז יש לבחון את כל מרכיבי היצירה והיוצרים שבו.

יש גם סעיפים ושינויים לגבי זכות היוצרים בתקליטים ובמוזיקה, שם לעיתים המפיקים הם בעלי זכויות היוצרים, ולעיתים הבעלים הן חברות מסחריות שאינן מתות כמו אדם רגיל, אז סופרים אחרת את משך זכות היוצרים.

והנה קיבלתם…. סלט אוליביה או שובה, לכל הפחות.

מה עושים?

אז לפני שאתם רצים ומסתמכים על פקיעה כללית של יצירה לפי הכלל של "70 שנה אחרי מות היוצר" כדאי ומומלץ:

  1. לבדוק היטב מה החוק שחל על כל יצירה ויצירה;
  2. לבצע ניהול סיכונים מסודר לפני שאתם עושים שימוש מסחרי ביצירה כזו או אחרת;
  3. לבדוק אם בכל מקרה ניתן לקבל אישור מבעל זכות היוצרים או מיורשיו;
  4. לבדוק שיש לכם הגנות טובות באם יפנו אליכם בשל הפרה נטענת

_______________________________________

לקריאה נוספת על נחלת הכלל כדאי לעיין בקישורים הבאים:

https://web.law.duke.edu/cspd/publicdomainday/2021/

https://en.wikipedia.org/wiki/Public_Domain_Day

https://www.pdday.org/

https://publicdomainreview.org/features/entering-the-public-domain/2022/

הכותב הוא עורך דין לזכויות יוצרים ועורך דין לקניין רוחני.

_______________

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

הפוסט עורך דין לזכויות יוצרים – יום נחלת הכלל הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
עורך דין לאומנות בסקירה על הפרת זכות יוצרים של אנדי וורהול https://angel-adv.co.il/%d7%95%d7%95%d7%a8%d7%94%d7%95%d7%9c-%d7%94%d7%a4%d7%a8-%d7%96%d7%9b%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%95%d7%a6%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%aa%d7%a6%d7%9c%d7%95%d7%9d/ Sun, 14 Nov 2021 12:46:14 +0000 https://angel-adv.co.il/?p=1094 פסיקה עדכנית של בית המשפט לערעורים בארה"ב מחזקת את המגבלות של הגנת השימוש ההוגן באומנות. בכך נדחה ניסיון להשתמש בהגנה זו ביצירות אומנות המבוססות על תצלומים. מאמר זה יתייחס להשלכות שבפסק הדין על עולם האומנות. בית המשפט לערעורים בארה"ב הפך פסק דין שניתן באותו עניין בשנת 2019. מדובר בתצלום אשר עבר עיבוד בידי האמן אנדי […]

הפוסט עורך דין לאומנות בסקירה על הפרת זכות יוצרים של אנדי וורהול הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
פסיקה עדכנית של בית המשפט לערעורים בארה"ב מחזקת את המגבלות של הגנת השימוש ההוגן באומנות. בכך נדחה ניסיון להשתמש בהגנה זו ביצירות אומנות המבוססות על תצלומים. מאמר זה יתייחס להשלכות שבפסק הדין על עולם האומנות.

בית המשפט לערעורים בארה"ב הפך פסק דין שניתן באותו עניין בשנת 2019. מדובר בתצלום אשר עבר עיבוד בידי האמן אנדי וורהול בשנות ה-80 של המאה שעברה.

בתחילת שנות השמונים צילמה הצלמת האמריקאית לין גולסמית' את הזמר והיוצר פרינס. אנדי וורהול רכש את התצלום מגולדסמית' והשאיר אותו אצלו בארכיון. כעבר מספר שנים ערך וורהול את התצלום ליצירה אחרת בסגנון הצבעוני והידוע בו הוא מוכר.

היצירה של וורהול לא זכתה אז לתהודה גדולה מדי. רק לפני כשבע שנים, בעת הדפסה של גליון מגזין מוכר, התגלה לגולסמית' על השימוש שעשה וורהול בתצלום שלה.

העיזבון של וורהול נאלץ להתגונן מתביעתה של גודסמית' ונטען כי יצירתו ראויה להגנה כ"שימוש הוגן" ויצירת "יצירה טרנספרמטיבית". לטענתם ויצירתו רחוקה מהמקור ומשנה את אופיו.

פסק הדין הקודם, משנת 2019, קיבל את טענת וורהול ויצר קושי גדול מאוד מבחינת עצמאותו של "רפרנס" למול יצירת מקור. לכן גולדסמית' לא ויתרה והחליטה לערער על החלטת בית המשפט.

"רפרנס" באומנות לעיתים נמצא כהפרת זכות יוצרים

חלק לא קטן מהיצירה המודרנית שואב את כוחו מיצירות קודמות, מאמנים אחרים ומסגנונות יחודיים אשר פותחו בידי אמנים שונים.

אלא שהמושג רפרנס הוא רחב מאוד וכולל טכניקות שונות. יצירות בטכניקה של "טרייסינג", יצירות בסגנון ואף יצירות סקראפינג הן כולן יכולות להיכלל כ"רפרנס".

בחלק מהמקרים, יצירות רפרנס נותרות כ"יצירה נגזרת" מהיצירה המקורית. אלו מחייבים רישיון שימוש, ובמיוחד כאשר נשמרים המאפיינים העיקריים, הברורים של יצירת המקור.

במקומות אחרים, כאשר היצירה הופכת ליצירה מקורית אחרת, היא "מתנתקת" מהיצירה המקורית. אז היא לובשת מאפיינים חדשים ומקוריים שלא הופיעו ביצירת המקור, ועל כן היצירה הופכת ל"יצירה מקורית".

בין השניים ישנן יצירות אשר יתכן ועדין יוותר בהן לא מעט מהיצירה המקורית, ואולי תהיינה ראויות להגנה מסוג "שימוש הוגן".

הגנה זו קבועה בסעיף 19 לחוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007. הגנת "שימוש הוגן" נועדה לאפשר שימוש ביצירה למטרות שונות. בין המטרות הללו נמצאים לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך.

לא פעם, הגנת שימוש הוגן ניתן ליצירות אשר מביעות ביקורת על היצירה המקורית או שנועדו להגחיך אותה.

מדוע נדחתה טענת ה"שימוש ההוגן" של וורהול

בעניין של גולדסמית', בית המשפט של ערעור קבע כי היצירה של וורהול מהווה עיבוד גרפי של יצירת צילום. בית המשפט קבע כי ביצירת וורהול נותרו המאפיינים העיקריים שביצירתה של גולדסמית'. בכך, מאחרו ולוורהול לא היה רישיון מתאים לעריכת שינוי ביצירה – הוא הפר את זכותה.

פסק הדין של הערעור הסיר את החשש שמא העברת יצירה ממדיה אחת לשניה תזכה להגנת שימוש הוגן. כך הוסר החשש שמא תתפתח פרקטיקה של יישום מכוון של פילטרים ועיבודים אשר תכליתן לחמוק מהחובה לרכוש רישיונות שימוש.

מתי יצירה שמרה על מאפייני המקור ומתי הפרה זכות יוצרים – דעה של עורך דין לאומנות

בתי המשפט בישראל נאלצים להתמודד מפעם לפעם בשאלת מקוריות של יצירות. הפסיקה הנוהגת קובעת כי יש לבחון "קווי דמיון" בין יצירת המקור ליצירה אשר נטען שהיא "נגזרת".

בניגוד לענפים אחרים במשפט, הפסיקה קובעת כי מי שיכריע בקיומם או אי-קוימם של קווי הדמיון הנו השופט כ"אדם מן הישוב".

כך, חוות דעת של מומחה כזה או אחר לא אמורה להועיל. לכן יש קושי רב לקבוע, טרם פתיחת הליכים משפטיים, האם הדמיון שיש בין יצרות אכן מהווה הפרה של זכות יוצרים.

בעניינו צילום של הצלם וייסהוף, תיעוד ראש הממשלה המנוח יצחק רבין נקבע כי הטבעת התצלום על מטבע הנה העתקה. כך, נדחתה טענת "שימוש הוגן" בכך שהיצירה הועברה מתצלום להטבעה.

בעניין הצייר דוד גבע טענה חברת דיסני כי הברווז שלו מפר זכות יוצרים של הדמות דונלד דאק. ואילו בעניין נספרסו נ' אספרסו קלאב, נקבע כי פארודיה והעברת ביקורת זכאית להגנת "שימוש הוגן" על פי דין.

מתי רפרנס לא יהיה חשוף לתביעה על הפרת זכות יוצרים

לכותב שורות אלו, עורך דין לאומנות, נראה כי יש קושי לקבוע, מראש, את מידת החשיפה המשפטית של יצירה כזו או אחרת בטענות של הפרת זכות יוצרים של יצירת המקור.

נראה כי יצירה שהיא "בסגנון" תוך שינוי באובייקטים והצבעים מתרחקת מספיק מיצירת המקור. גם יצירות שהן בסגנון "מגזרת נייר", בהן חלקי יצירת המקור מהווים חלק קטן מיצירה חדשה מושלמת, אף היא תזכה להגנה כ"שימוש הוגן ביצירת המקור.

לעומת זאת, יצירה אשר נוצרה מ"טרייסינג" והעתקה מכוונת של מאפייני המקור מסכנת את היוצר בטענה של זכות יוצרים של הבעלים המקורי.

יש לשים לב כי גם אם לא מדובר ב"יצירה חדשה" ו"מקורית", לעיתים ישנן הגנות אחרות אשר יכולות לחול במקרה מסויים. כך פארודיה, מחקר עצמי ואחרים, אשר פורטו לעיל, זכאים להגנה.

לכן יש לבחון כל יצירה ויצירה בטרם מכריעים לגביה. וגם אז ההערכה השפטית תעוד למבחן רק באם תוגש תביעה בעניין ותוכרע בבית המשפט, ומומלץ להצטייד בעורך דין לאומנות במקרים כאלו.

לעיון בפסק הדין במקור ראה בקישור כאן.

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

 

הפוסט עורך דין לאומנות בסקירה על הפרת זכות יוצרים של אנדי וורהול הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
פציעות ילדים בחופשה ופיצויים https://angel-adv.co.il/%d7%a4%d7%a6%d7%99%d7%a2%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d-%d7%a4%d7%99%d7%a6%d7%95%d7%99/ Tue, 14 Sep 2021 15:51:24 +0000 https://angel-adv.co.il/?p=1086 הכותבת היא עו"ד לנזקי גוף בילוי יכול להסתיים בפציעה וניתן לתבוע על כך פיצויים הקיץ נגמר, אך החופש ממשיך ואיתו הדאגה מהסכנות האורבות לילדנו במקומות הבילוי, בזמן רחצה בבריכה או בים, בזמן רכיבה על אופניים, בגני השעשועים, בפארקים הציבורים ואפילו בחצר הבית.    במקרה וילדכם, חלילה, נפצע במהלך חופשה ונגרם לו נזק בעקבות פציעתו עומדות […]

הפוסט פציעות ילדים בחופשה ופיצויים הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
הכותבת היא עו"ד לנזקי גוף

בילוי יכול להסתיים בפציעה וניתן לתבוע על כך פיצויים

הקיץ נגמר, אך החופש ממשיך ואיתו הדאגה מהסכנות האורבות לילדנו במקומות הבילוי, בזמן רחצה בבריכה או בים, בזמן רכיבה על אופניים, בגני השעשועים, בפארקים הציבורים ואפילו בחצר הבית.   

במקרה וילדכם, חלילה, נפצע במהלך חופשה ונגרם לו נזק בעקבות פציעתו עומדות בפניכם מספר דרכים לתבוע פיצוי עבור הנזק.

ביטוח תלמידים – תאונות אישיות

רבים מההורים אינם מודעים כלל לכך שילדיהם כתלמידים במסגרת חוק חינוך חובה (כלומר החל מגיל 3), מבוטחים על ידי הרשות המקומית בפוליסת ביטוח תאונות אישיות, אשר במסגרתה משולם פיצוי כספי לתלמיד שנפגע כתוצאה מתאונה.

חשוב לדעת כי הפוליסה מכסה את התלמיד בכל שעות היממה, ולא רק במהלך שעות הלימודיםוכן היא מעניקה פיצוי,גם אם אין אחראים לנזק.

כך שאם נגרם לילדכם נזק במהלך בילוי משפחתי או בגלל נפילה בבית, יהיה ניתן לקבל פיצוי מכוח פוליסת ביטוח תלמידים, גם אם אף אחד לא אשם בתאונה.   

תביעה כנגד צד שלישי – רשות מקומית, מפעיל האטרקציה וכו'

במקרים בהם הפגיעה נגרמה עקב רשלנות של גורם כלשהו, כגון הרשות המקומית (מפגעים ברחוב, בגן שעשועים, בפארק או באטרקציה המופעלת על ידי העירייה), מפעיל הבריכה, הקניון, מפעיל הקייטנה וכו' ניתן להגיש תביעת פיצויים בגין רשלנות וזאת בנוסף לתביעה על פי פוליסת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים.

בשונה מתביעות על פי פוליסת ביטוח תאונות אישיות במקרה זה על הטוען כי הפגיעה נגרמה עקב רשלנות להוכיח את אשמתו של הגורם לנזק, דהיינו כי הנזק נגרם בגלל התנהגות רשלנית של הגורם האחראי על הפעילות, המבנה, האטרקציה או המתקן, כגון אי השגחה מספקת מצד המדריכים, אי תקינות של מתקנים, אי נוכחות של מציל בבריכה, עומס יתר בתוך הבריכה או האטרקציה וכד'. בית במשפט קובע את סבירות ההתנהגות על סמך פרמטרים כמו גיל הילדים, תנאי השטח, סוג ואופי הפעילות, סיכוני הפעילות וכד'.

פוליסת ביטוח פרטית

בשנים האחרונות גדלה המודעות לפוליסות ביטוח פרטיות, כגון פוליסות תאונות אישיות המפצות את הנפגע בעת קרות תאונה, גרימת שבר או נזק אחר לגוף ופוליסות ביטוח רפואיות פרטיות, המכסות עליות רפואיות שונות כגון ניתוחים, טיפולים פיזיותראפיים ותרופתיים מחוץ לסל הבריאות.

מקומות עבודה רבים מציעות פוליסות אלו לעובדים שלהם בתנאים משופרים, תוך מתן כיסוי ביטוחי לכל המשפחה. פוליסות מסוג זה נרכשות באופן תדיר גם באופן פרטי. בשני המקרים, לרוב נוטים לשכוח מקיום פוליסות אלו וחבל! הפעלה של פוליסות אלו מעניקה  פיצוי כספי מידי, היכול לעזור לילדנו לשוב לאיתנם.

בשל ריבוי הדרכים בהם ניתן לתבוע פיצוי עבור הנזק שנגרם לילדכם ולכם, כהורים, חשוב לקבל ייעוץ מקצועי של עו"ד בטרם תחילת מיצוי זכויותיכם למול הגורמים השונים.

למשרדנו ניסיון עשיר בניהול תיקים מסוג זה. אם יש לכם שאלות נוספות בנוגע לפוליסות ביטוח תאונות אישיות לתלמידים או על תאונות ילדים באופן כללי אשמח לספק לכם את המידע הרלוונטי ולענות על כל שאלותיכם.  

הכותבת היא עורכת דין לנזקי גוף.

_______________

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

הפוסט פציעות ילדים בחופשה ופיצויים הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
סיווג סחורות ושירותים – הדרך לרישום סימן מסחר חזק https://angel-adv.co.il/%d7%a1%d7%99%d7%95%d7%95%d7%92-%d7%a1%d7%97%d7%95%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%95%d7%a9%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%9d/ Wed, 01 Sep 2021 13:48:21 +0000 https://angel-adv.co.il/?p=1050 הכותב הוא עו"ד לרישום סימני מסחר בשעה טובה, לאחר שהתייעצתם ובחנתם את כשירותו של הסימן שלכם לרישום כסימן מסחר ובחרתם שם לעסק שלכם, ראיתי ובדקתם וגיליתם שהוא שם ייחודי וחזק, כזה מקנה לכם מונופול בשם או בלוגו שבחרתם. הגיע שלב חשוב של סיווג הסחורות והשירותים. נזכיר כי סימן מסחר רשום נותן לכם מונופול ובלעדיות באותו […]

הפוסט סיווג סחורות ושירותים – הדרך לרישום סימן מסחר חזק הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
הכותב הוא עו"ד לרישום סימני מסחר

בשעה טובה, לאחר שהתייעצתם ובחנתם את כשירותו של הסימן שלכם לרישום כסימן מסחר ובחרתם שם לעסק שלכם, ראיתי ובדקתם וגיליתם שהוא שם ייחודי וחזק, כזה מקנה לכם מונופול בשם או בלוגו שבחרתם. הגיע שלב חשוב של סיווג הסחורות והשירותים.

נזכיר כי סימן מסחר רשום נותן לכם מונופול ובלעדיות באותו השם. באמצעות סימן מסחר רשום, ובוודאי סימן שמוגדר כייחוד וחזק, תוכלו למנוע מהמתחרים שלכם ומשחקנים חדשים בשוק השירותים והסחורות שלכם ליהנות ו"לרכב" על המוניטין של העסק שלכם והמוכרות שלו.

אלא שהמונופול המוענק לכם באמצעות סימן מסחר רשום לא מכסה את כל תחומי השוק ומכאן המדריך הזה.

בחירה וניתוח של סיווג סחורות ושירותים – מדוע היא חשובה

כאמור, המונופול שניתן לכם בסימן המסחר, הוא בלעדי. אלא שגם בחירת שם המסחר חשובה לאותו הסיווג. כך, בעוד סימן מסחר של שם או ציור של תפוח לא תתקבל עבור מותג שמוכר תפוחים, יהיה סימן חזק מאוד בשוק המחשבים והטלפונים הסלולריים.

כלומר, לא רק עולם המתחורים שלכם חשוב, אלא גם עולם קהלי היעד אליו מכוון השירות או המוצר שאתם רוצים שסימן המסחר יגן עליו.

מה הם הסיווגים של הסחורות ושירותים

תקנה 45 לפקודת סימני המסחר קבעה 45 סיווגים שונים המחולקים לסחורות (34) ושירותים (11) שונים.

בין הסחורות שבתקנות תמצאו סחורות שהן מוצרים כימיים לתעשייה, כלי עבודה, כלי נגינה וכיוצא באלו. השירותים נעים בין שירותי פרסומות, שירותי הובלה, שירותים משפטיים ושירותים רפואים.

מדובר ברשימה כללית אך שאינה רשימה סגורה. כלומר, גם אם יש לכם מוצר שאינו מצוי באותו גדר שירותים, יתכן ויהיה ניתן לרשום אותו. אלא שכדאי לנסות ולדייק ולמצוא סיווגים שמתאימים – ככה תוכלו למנוע ממתחרים לנצל את הסימן שלכם ולהשתמש בו בסיווג אשר לא ניתחתם אותו ככזה שהמוצר או השירות שלכם מכוון אליו.

בחירת סיווג סחורות וסיווג שירותים אינו מספיק ויש לפרט אותו

אם חשבתם שבחירת הסיווג מסיימת את העבודה, אז טעיתם.

לכל סיווג יש פירוט ארוך המאפשר לכם לדייק את התחום שבו הסחורה או השירות שלכם עוסק.

בחירה טובה של הסיווג תנתח את המצב הקיים של העסק שלכם וגם את כיווני ההתפתחות העתידיים שלו להבטחת הגנה המתאימה לכם.

בכל אופן, לא ניתן לבחור סיווג כולל – רשם סימני המסחר לא יאשר סל סחורות ושירותים גורף מדי.

בחירה נכונה תשפיע גם על אגרת התשלום שעליכם לשלם ברישום סימן המסחר

לבסוף, כאשר אתם משלימים את הרישום, תאלצו לשלם אגרת רישום בעבור כל סיווג שתבחרו.

בחירה נכונה של הסיווג ועריכה נכונה של הבקשה תמנע גם הוצאות מיותרות על אגרות ותגדיל את הסיכויים להשלמת הרישום.

הכותב הוא עורך דין לרישום סימני מסחר ועורך דין לקניין רוחני.

_______________

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

הפוסט סיווג סחורות ושירותים – הדרך לרישום סימן מסחר חזק הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
עורך דין להגנת הפרטיות במאמר על התינוק של נירוונה https://angel-adv.co.il/%d7%a2%d7%95%d7%a8%d7%9a-%d7%93%d7%99%d7%9f-%d7%9c%d7%94%d7%92%d7%a0%d7%aa-%d7%94%d7%a4%d7%a8%d7%98%d7%99%d7%95%d7%aa/ Thu, 26 Aug 2021 06:38:06 +0000 https://angel-adv.co.il/?p=1041 הכותב הוא עורך דין להגנת פרטיות בתל-אביב. תינוק שבגר תובע בגין פגיעה בפרטיות שלו להקת נירוונה האגדית מוכרת במיוחד בשל אלבום המופת שלה NEVERMIND ולא מעט גם בגלל עטיפת התקליט. בעטיפה מופיע תינוק עירום כביום היוולדו בבריכת מים ולצד שטר כסף המחובר לחכה. עורך דין להגנת הפרטיות יכול לצמצם סיכונים של תביעה במקרים דומים בישראל. […]

הפוסט עורך דין להגנת הפרטיות במאמר על התינוק של נירוונה הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
הכותב הוא עורך דין להגנת פרטיות בתל-אביב.

תינוק שבגר תובע בגין פגיעה בפרטיות שלו

להקת נירוונה האגדית מוכרת במיוחד בשל אלבום המופת שלה NEVERMIND ולא מעט גם בגלל עטיפת התקליט. בעטיפה מופיע תינוק עירום כביום היוולדו בבריכת מים ולצד שטר כסף המחובר לחכה. עורך דין להגנת הפרטיות יכול לצמצם סיכונים של תביעה במקרים דומים בישראל.

לאחרונה, התינוק, שכבר גדל והתבגר, הגיש תביעה כנגד חברי הלהקה, מפיקיה וגורמים נוספים בשל הפגיעה בזכויותיו כמצולם. ספנסר אלדן, המצולם, טוען כי התצלום בו הוא מופיע מהווה פגיעה בו, כי מדובר בתצלום פורנוגרפי וכי אין זה הוגן כי המעורבים בהפקת התצלום נהנים מהכנסות עתק ואילו הוא עודנו מתגורר עם אמו בביתה. כמובן שדבריו, ותביעתו, מעוררים דיונים סוערים בקר מעריצי הלהקה.

אלדן יודע כי הוריו קיבלו תשלום של 200$ עבור השימוש בדמותו וחתמו על תצהיר ושחרור הזכויות שלו אך טוען כי הוריו לא אישרו את השימוש בתצלום הספציפי הזה, תצלום בו אלדן מופיע בעירום מלא.

רילייס והסכמה לשימוש בדמותו של אדם

בישראל, חוק הגנת הפרטיות קובע כי אין לעשות שימוש בדמותו של אדם או קולו לשם רווח וכי שימוש לא מורשה כזה יכול לגרור זכות לפיצויים ללא הוכחת נזק. זכות הפרטיות כוללת גם את הזכות שלא יעשו שימוש בכלל וגם את זכותו של אדם להרוויח מדמותו, היא הזכות לפרסום.

כך נולד הרילייס, או כתב ההסכמה לשימוש בדמותו של אדם. אלא שכבר לא פעם ולא פעמים התגלה כי הסכמה כוללת וגורפת אינה מגינה על המשתמש בתצלומים מתביעות. נקבע אף בפסיקה הישראלית כי אדם יכול לחזור בו מהסכמתו, ובפרט במקרים רגישים הנוגעים לפרטים על מיניות ופרטים פרטיים (PRIVET) אחרים.

הגנת הפרטיות של קטינים ותינוקות בפרסומות

באופן טבעי, חוקים רבים נועדו להגן על זכויות של קטינים וחסרי ישע, ובתוך כך להגן על קטינים שמצולמים לפרסומות ומופיעים בהצגות. השימוש בדמות של קטין או ילד מעוררת בעיות רבות, כגון בעיות בהעסקה של קטינים וגם השלכה עתידית על הילד או הקטין. חוק עבודת הנוער, תשי"ג-1953 מתייחס ספציפית ואוסר על העסקת ילד מתחת לגיל 15 בהופעות לצרכי פרסום או הופעות אומנותיות.

בשנת 1999 פורסמו תקנות מיוחדות לעבודת נוער בהופעה ובפרסומות ונקבע שם במפורש באלו תנאים ניתן להעסיק קטינים בתצלומים ובהופעות ואף הוקמה ועדה שתכליתה לבחון האם בקשה לקבלת התר להעסקת קטין לצרכים אלו הנה הכרחית.

כך לדוגמא נקבע באופן חד משמעי כי לא יינתן היתר להעבדה של ילד שטרם מלאו לו שנה למעט אם מדובר בהופעה לצרכים לימודיים או חינוכיים, כי השתתפותו הכרחית ובהגבלות הקבועות בחוק. כמובן שנקבע גם כי חל איסור לצלם לצרכים כאלו ילד שנעשה בו שימוש בעירום או ברמזים מיניים, רמזים לאלימות, מסרים גזעניים תנאים נוספים שאין לקשר אותם לקטינים (אלכוהול, מוצרי עישון) וכיוצ"ב.

ניתן לבקש אישור והתר לצילום קטינים

כדי לשכן תוכלו לצלם קטינים מתחת לגיל 15 ואף לכאלו שהם מתחת לגיל שנה, נדרש למלא טפסים ולהגישם אותם לועדה אשר תבחן ותבדוק אם אתם עומדים בתנאים שלה. הטפסים נגישים ונמצאים כנספח לתקנות המיוחדות שמצויינות כאן למטה.

אלא שגם ניתן לשלול מכם את ההיתר המיוחד אם יתגלה כי לא עמדתם בתנאים שבו. ולכן יש להקפיד על תנאיי ההתר.

קיצורי דרך, כמו צילום קטינים במדינות אחרות לא יהיו מגן מתביעה

כדי להתמודד עם הרגולציה העניפה בתחום הזה, ולא להיחשף לתביעות משפטיות, לא פעם חברות מצלמות פרסומות בהן מופיעים קטינים ותינוקות במדינת בהם הדין אינו נוקשה כמו בישראל. אלא שלכותב שורות אלו נראה כי לא בטוח שמדובר במגן מפני תביעות עתידיות.

בעידן בו פרסומים באינטרנט הם חוצי גבולות ונפוצים מאוד, נראה כי העובדה שצילומים נערכו פיזית במדינה שאינה ישראל, לא תשנה את העובדה כי מדובר בעבירה על החוק והתקנות הישראלים.

מצד שני, יתכן והגיע העת לעדכן ולבחון לעומק את כלל דיני הפרטיות והשימוש בתצלומים של קטינים וילדים במדיה ולצרכים מסחריים כאשר זה מכבר ילדים בני 10 ו-11 מפעילים ערוצי יוטיוב, אינסטגרם וטיקטוק המכניסים להם הכנסות נאות מאוד וביחוד במקרים בהם קטינים הפכו למובילי דעת קהל בתחומים רבים.

_______________

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

הכותב הוא עורך דין להגנת הפרטיות, העוסק בקניין רוחני ובדיני אינטרנט.

הפוסט עורך דין להגנת הפרטיות במאמר על התינוק של נירוונה הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
תביעת לשון הרע ופגיעה בפרטיות שהסתיימה בהרמת מסך https://angel-adv.co.il/%d7%9c%d7%a9%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%a8%d7%a2-%d7%a4%d7%92%d7%99%d7%a2%d7%94-%d7%91%d7%a4%d7%a8%d7%98%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%a8%d7%9e%d7%aa-%d7%9e%d7%a1%d7%9a/ Sun, 18 Jul 2021 07:23:33 +0000 https://angel-adv.co.il/?p=1004 הכותב הוא עורך דין לליטיגציה אזרחית ברמת גן ועורך דין להגנת הפרטיות. הוא היה דוגמן שהקריירה שלו יכלה לנסוק מעלה מעלה, אבל לטבע יש תוכניות משלו והוא התחיל להתקרח. על כן הוא בחר ללכת ולבצע עיבוי שיער, ובמילים אחרות, התאמה של פאה לראשו. מה שקרה בעקבות זאת לא ניתן היה אפילו לדמיין. עברו שנים, הדוגמן […]

הפוסט תביעת לשון הרע ופגיעה בפרטיות שהסתיימה בהרמת מסך הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
הכותב הוא עורך דין לליטיגציה אזרחית ברמת גן ועורך דין להגנת הפרטיות.

הוא היה דוגמן שהקריירה שלו יכלה לנסוק מעלה מעלה, אבל לטבע יש תוכניות משלו והוא התחיל להתקרח. על כן הוא בחר ללכת ולבצע עיבוי שיער, ובמילים אחרות, התאמה של פאה לראשו. מה שקרה בעקבות זאת לא ניתן היה אפילו לדמיין.

עברו שנים, הדוגמן בגר, התחתן, רכש מקצוע אחר, ואז קיבל הודעות מחבריו: "זה אתה", "מה, התחלת לעסוק גם בדוגמנות". כן, הבנתם נכון, חבריו לא ידעו על עברו כדוגמן, ובטח לא ידעו שמתחת למה שנחזה לשיער, הבחור דליל שיער וקרח.

המפרסם פגע בפרטיותו של הדוגמן

אלא שמי שפרסם את התצלומים אינו אותו מקום אשר טיפל בעיבוי השיער של הדוגמן. מדובר בעסק אחר אשר עסק באינטנסביות בשיווק במרשתת. וכך גם נתקל בתצלומיו של הדוגמן אשר מצאו את דרכם לרשת.

הוראות חוק הגנת הפרטיות קובעות במפורש כי שימוש בתצלום של אדם לשם רווח, ובטח בפרטים שהם אישיים או שיכולים לבזות את האדם מהווה פגיעה בפרטיותו. החוק אף מגדיל וקובע, מאחר וקשה לכמת את הנזק בגין פרסומים כאלו, זכות לפיצויים ללא הוכחת נזק של עד 50,000 ש"ח בגין פגיעה בפרטיות

המפרסם פרסם לשון הרע כנגד הדוגמן

המפרסם לא הסתפק בפרסום התצלומים ללא רשותו של הדוגמן, וצירף להם כיתוב מבזה הקושר בין הביטחון העצמי של הדוגמן לבין התקרחותו. הוראות חוק איסור לשון הרע אף הן קובעות כי פרסומים כאלו מקימים עילה לפיצויים ללא הוכחת נזק בשיעור של עד 50,000 ש"ח, ובנסיבות מסויימות גם פיצויים של עד 100,000 ש"ח.

עקוב אחרי הכסף – הרמת מסך בדרך אל בעל החברות

פעם אחר פעם בעלי המפרסם, החברה "קליניקת הכוכבים" ו"המרכז להחלקות שיער" צחי רביבו, הצליח לחמוק מנושים שלו. טענות שהועלו כלפיו כי הוא ניצל לרעה את האישיות המשפטית של החברה לא התקבלו בבית משפט. אלא שאיפה שאחרים לא צלחו, חיפוש מדוקדק העלה ראיה חשובה של ערבוב נכסים וניצול לרעה של מסך ההתאגדות.

התגלה כי החברה "קליניקת הכוכבים", הייתה גם שם מסחר של חברה אחרת בבעלותו, "המרכז להחלקות שיער". עוד התגלה כי שתי החברות השתמשו באותו כינוי מסחרי: "הייר סנטר" ולא במקרה. הוכחנו כי בעלי החברות, רביבו, הוא היה זה אשר קיבל החלטות ספציפיות לגבי הקמפיין הפרסומי בו הופיו תצלומי הדוגמן ושכנענו את בית המשפט כי ראוי לחייב אותו באופן אישי על העוולות והפגיעה בדוגמן.

. מצאתי והוכחתי כי רביבו השתמש בשמות מקבילים בניסיון לבלבל ולחמוק מהנושים שלו..ובית המשפט השתכנע.רביבו, באמצעות החברות שלו, עשה שימשו אסור בתצלומים של לקוח שלי, תצלומים שהם מביכים ופרטיים, וזאת לצד כיתוב מבזה ומשפיל, לשם פרסום עסקיו.זה נגמר בחיוב אישי של רביבו על הפגיעה בלקוח שלי בפיצויים של 50,000 ש"ח וכן 20,000 ש"ח הוצאות משפט.

בפסק דין שהתקבל בתביעה נקבע כי על החברה "קליניקת הכוכבים" לשאת, ביחד ולחוד עם בעליה, רביבו, בפיצויים בשיעור של 50,000 ש"ח לטובת הדוגמן וכן לשאת בתשלום הוצאות משפט בשיעור של 20,000 ש"ח.

ת"א 7936-04-18 : מדמון ואח' נ' גי. אס. בי. רביבו השקעות בע"מ ואח'

_______________

מוזמנם לקרוא עוד בפרסום המקרה בעיתונות כאן.

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

הפוסט תביעת לשון הרע ופגיעה בפרטיות שהסתיימה בהרמת מסך הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
30 שנים גרים בדירה מבלי שהשלימו את רישומם כבעלים https://angel-adv.co.il/30-%d7%a9%d7%a0%d7%99%d7%9d-%d7%92%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%93%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%9e%d7%91%d7%9c%d7%99-%d7%a9%d7%a0%d7%a8%d7%a9%d7%9e%d7%95-%d7%9b%d7%91%d7%a2%d7%9c%d7%99%d7%9d/ Mon, 21 Jun 2021 11:22:28 +0000 https://angel-adv.co.il/?p=1000 הכותב הוא עורך דין לליטיגציה אזרחית ברמת גן. הם היו עולים חדשים, רק שנה בארץ. העברית לא שגורה בפיהם. והמוכרים, גם הם עולים חדשים, מעט ותיקים יותר, החליטו למכור את רכושם ולהגר לקנדה הרחוקה. באופן טבעי, ומאחר ולא הכירו את הדינים בישראל, הם סמכו על עורך הדין הותיק שלהם, שהיה כבר אז בן 84, שידאג […]

הפוסט 30 שנים גרים בדירה מבלי שהשלימו את רישומם כבעלים הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
הכותב הוא עורך דין לליטיגציה אזרחית ברמת גן.

הם היו עולים חדשים, רק שנה בארץ. העברית לא שגורה בפיהם. והמוכרים, גם הם עולים חדשים, מעט ותיקים יותר, החליטו למכור את רכושם ולהגר לקנדה הרחוקה.

באופן טבעי, ומאחר ולא הכירו את הדינים בישראל, הם סמכו על עורך הדין הותיק שלהם, שהיה כבר אז בן 84, שידאג שהעסקה לרכישת הדירה בדרום ת"א תושלם במלואה.

לפני שנתיים הם גילו שהעסקה לרכישת הדירה שלהם לא הושלמה וכי בידיהם רק הערת אזהרה. עד מהרה הסתבר להם שגם רשות המיסים לא ידעה על העסקה.

הדברים הפכו מורכבים יותר כאשר התגלה כי העו"ד הותיק הלך לעולמו שנים ספורות אחרי העסקה, שלא הותיר אחריו פוליסת ביטוח או יורשים וכי אף המוכרים נפטרו כבר לפני שנים ארוכות.

.לאחר שבית המשפט המחוזי הבין את ביש המזל של הרוכשים, והבין כי נפלו קורבן לתמימות, גם רשויות המס הסכימו כי הקנסות על כך שעסקת המקרקעין לא דווחה יהיו מופחתים ביותר.

דיווח ותשלום המס על עסקה במקרקעין היא באחריות אישית של הצדדים

אפילו שבני הזוג סמכו על עורך הדין שלהם, העובדה שהעסקה לא דווחה הטילה אחריות אישית על הרוכשים. כך, מאחר ולא דיווחו על העסקה, רשות המיסים לא ידעה עליה ולא ידעה אפילו לשלוח הודעת שומה.

החוק הישראלי קובע כי אי דיווח על עסקה במקרקעין היא עבירה שיש לצידה עונשים וקנסות. במקרה הזה זה נגמר בתשלום של כמה אלפי ש"ח לרוכשים.

המוכרים, לעומת זאת, צברו חוש עתק של כמיליון ש"ח – אך מאחר והם נפטרו נוצרה בעיה מורכבת שהיה צריך לפתור.

כשאין מוכרים ואין עו"ד – בית המשפט חייב להתערב

מאחר והמוכרים נפטרו, ואפילו היורשים שלהם כבר מבוגרים מאוד, וגם עורך הדין של הצדדים נפטר, לא הייתה כל אפשרות להשלים את העסקה ואת רישום הרוכשים כבעלים ללא התערבות בית המשפט.

לאחר שבית המשפט התרשם כי מדובר בטעות אשר נגרמה בתמימות, ניתן צו המורה לרשם המקרקעין להשלים את רישום הבעלות של הרוכשים.

בעסקת מקרקעין חשוב להיות חכם לפני מעשה

להיות חכם לפני מעשה זה לרוב הדבר הזול ביותר. לכן חשוב להצטייד בעורך דין המתמחה בתחומו, וגם לפקח עליו ולהתעניין שהוא מבצע את עבודתו.

ואם אינכם יודעים – תשאלו.

פלונטרים והסתבכויות משפטיות יכולות להביא למגוון פתרונות – וזו המומחיות שלנו

_______________

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

הפוסט 30 שנים גרים בדירה מבלי שהשלימו את רישומם כבעלים הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
אנדי וורהול הפר זכות יוצרים בתצלום ויחוייב בפיצוי https://angel-adv.co.il/%d7%a2%d7%95%d7%a8%d7%9a-%d7%93%d7%99%d7%9f-%d7%9c%d7%96%d7%9b%d7%95%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%99%d7%95%d7%a6%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%a8%d7%9e%d7%aa-%d7%92%d7%9f/ Mon, 05 Apr 2021 13:28:08 +0000 https://angel-adv.co.il/?p=971 הכותב הוא עורך דין לזכויות יוצרים ברמת גן. פסיקה עדכנית של בית המשפט לערעורים בארה"ב מחזקת את המגבלות של הגנת השימוש ההוגן באומנות. בכך נדחה ניסיון להשתמש בהגנה זו ביצירות אומנות המבוססות על תצלומים. התצלום שבמחלוקת הוא תצלום של הצלמת האמריקאית לין גולסמית' אשר בו מצולם הזמר והיוצר פרינס. אנדי וורהול רכש את תהצלום של […]

הפוסט אנדי וורהול הפר זכות יוצרים בתצלום ויחוייב בפיצוי הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>

הכותב הוא עורך דין לזכויות יוצרים ברמת גן.

פסיקה עדכנית של בית המשפט לערעורים בארה"ב מחזקת את המגבלות של הגנת השימוש ההוגן באומנות. בכך נדחה ניסיון להשתמש בהגנה זו ביצירות אומנות המבוססות על תצלומים.

התצלום שבמחלוקת הוא תצלום של הצלמת האמריקאית לין גולסמית' אשר בו מצולם הזמר והיוצר פרינס. אנדי וורהול רכש את תהצלום של גולסמית' בשנות השמונים, ולקח לו מספר שנים לפני שהחליט להפוך את היצירה ליצירה נגזרת, אחרת, בסגנונו הידוע.

גולסמית' גילתה על השימוש שעשה וורהול בתצלום שלה רק שנים ארוכות לאחר מכן, לפני כחמש שנים. וורהול לבינתיים הלך לעולמו, אך עיזבונו טען בתוקףכ י השימוש שעשה וורהול ביצירה זכאי להגנה כשימוש הוגן. לטענת עיזבונו של וורהול היצירה הנגזרת שלו התרחקה מהמקור, יצירתה של לין, ועל כן ראויה להגנת השימוש ההוגן.

מהי הגנת השימוש ההוגן

הגנת השימוש ההוגן בדיני זוכיות היוצרים משמעה שימוש שנעשה ביצירה של אחר ושאינה דורשת רשות או רישיון מהיוצר המקורי.

בדין הישראלי שימוש הוגן מוגדר בסעיף 19 לחוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007 והוא כולל בתוכו שימוש למטרות לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך.

למרות שנראה כי הגנת השימוש ההוגן היא רחבה למדי, ההגנה הניתנת בו היא מצומצת מאוד.

בין השאר, שימוש מסחרי שולל מלכתחילה את הגנת השימוש ההוגן וההגנה ניתנת בעיקר במקרים של פארודיה או העברת ביקורת, וכמובן למטרות כלליות של לימוד עצמי, מחקר, דיווח עיתונים וכיוצ"ב.

פסק הדין בערעור הסיר סימני שאלה רבים

פסק הדין המדובר בעניינו של וורהול מעניין מאחר ולפני כשנתיים ימים, בשנת 2019 או 2018, קיבל בית המשפט בערכאה הראשונה את טענת העיזבון של וורהול.

החלטת בית המשפט הותירה את עולם האומנות בכאוס ובחששות גבוהים. מתן אישור לאומנות טרנספרמטיבית: יישום של יצירה קיימת ביצירה אחרת, ככזו המוגנת בשימוש הוגן תהווה פתח להפרות רחבות היקף של יוצרים רבים.

במקרה זה האומנות של וורהול מהווה עיבוד גרפי של יצירת צילום. במקרים אחרים העיבוד יכול להיות יצרת פיסול או אומנות פלסטית אחרת הנסמכת על צילום או להיפך. באופן זה עלולה הייתה להיפתח הדרך ליישום מכוון של פילטרים ועיבודים על יצירות, כל זאת במטרה לחמוק מהחובה לרכוש רישיונות שימוש מבעל זכות היוצרים.

גולדסמית' החליטה לערער על פסק הדין, בעלות משפטית ניכרת. לאחרונה, כאמור, נקבע כי אין לעיזבונו של וורהול הגנה כאמור וכי השימוש שעשה וורהול ביצירה מהווה הפרת זכותה.

בישראל הגנת שימוש הוגן ניתנת במקרים חריגים בלבד

בתי המשפט בישראל התמודדות עם שאלת השימוש ההוגן ביצירות נגזרות וטרנסבטיביות לא פעם. יש לומר כי הפסיקה המובילה בישראל אינה מקנה שימוש הוגן ביצירות נגזרות, ובכך מיישרים בתי המשפט בישראל קו עם הפסיקה בתחום זה בעולם.

יודגם, בעניינו של הצלם וייסהוף אשר תיעד את ראש הממשלה המנוח יצחק רבין נקבע כי הטבעה של התצלום על גבי מטבע זיכרון אינה מהווה יצירה המוגנת כשימוש הוגן בה ונפסקו לטובת וויסהוף פיצויים כדין.

לעומת זאת, במקרה של פארודיה ברורה ומכוונת, כמו בעניין נספרסו נ' אספרסו קלאב, נקבע כי יש לאפשר הגנת שימוש הוגן.

_____________

לכותב שורות אלו נראה לי כי יש חשיבות רבה על שמירת זכות היוצרים במקרים אלו ולהמשיך ולשמור על השימוש בחריג ההגנה "שימוש הוגן" למקרים מיוחדים. רק כך ניתן יהיה לשמור על התמריץ ליוצרים להמשיך ולהעשיר את התרבות ביצירות מקוריות.

אם תרצו, המגמה של העברת יצירות פיזיות לפורמט דיגיטלי של NFT, עליו כתבתי במקום אחר בבלוג זה וגם בכתבה כאן, מהווה הפרה של זכות יוצרים. כל זמן שלא ניתן לכך רישיון מבעל זכוית היוצרים, ומוטב שיוצרים ישימו לב להפרות אלו ויבטיחו כי הם עצמם יהיו אלו אשר נהנים מערכה של יצירתם.

_______________

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

 

הפוסט אנדי וורהול הפר זכות יוצרים בתצלום ויחוייב בפיצוי הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
מסע למיתוג נכון עובר דרך עו"ד לקניין רוחני https://angel-adv.co.il/%d7%9e%d7%a1%d7%a2-%d7%9c%d7%9e%d7%99%d7%aa%d7%95%d7%92-%d7%a2%d7%95%d7%91%d7%a8-%d7%93%d7%a8%d7%9a-%d7%a2%d7%95%d7%93-%d7%9c%d7%a7%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%9f-%d7%a8%d7%95%d7%97/ Fri, 02 Apr 2021 11:24:08 +0000 https://angel-adv.co.il/?p=966 מיתוג נכון = סימני מסחר ובידול מזל טוב, החלטתם להקים עסק! ערכתם מחקר שוק, אימון מקצועי, בחנתם מוצרים ורעיונות והנה גמלה בליבכם ההחלטה להקים מותג חדש. אלא שהצומת הזו, של מיתוג, בחירת שם לעסק או לשירות או המוצר שלכם יכולה להיות אחת הצמתות החשובות ביותר בהקמת העסק. בחירת שם העסק / המותג / השירות ומיתוג […]

הפוסט מסע למיתוג נכון עובר דרך עו"ד לקניין רוחני הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>
מיתוג נכון = סימני מסחר ובידול

מזל טוב, החלטתם להקים עסק!

ערכתם מחקר שוק, אימון מקצועי, בחנתם מוצרים ורעיונות והנה גמלה בליבכם ההחלטה להקים מותג חדש.

אלא שהצומת הזו, של מיתוג, בחירת שם לעסק או לשירות או המוצר שלכם יכולה להיות אחת הצמתות החשובות ביותר בהקמת העסק. בחירת שם העסק / המותג / השירות ומיתוג המוצרים והשירותים שלכם.

אז נכון, גם שם פשוט יכול להביא לכם לקוחות וגם לוגו ממעצב מתחיל יכול להספיק לשם כך, אבל בחירה מוצלחת של המיתוג שלכם יכולה להקטין את הסיכונים המשפטיים מתביעות על הפרת סימני מסחר של אחרים ולהגדיל את הסיכוי שלכם לבידול בשוק.

יש שמות שהם פשוט לא

כלומר, תוכלו לבחור כל שם, אבל יש שמות שלא ניתן יהיה להצמיח סביבם מוניטין, לרשום סימני מסחר ובעיקר למנוע מהמתחרים שלכם להשתמש באותו שם ממש, או כזה שדומה לו.

המבחנים הקובעים לבחירת שם לעסק, מותג או שירות, ואשר ניתן יהיה להגן עליהם מבחינה משפטית כ"סימן מסחר", קבועים בפקודת סימני המסחר וכפופים לחוק עוולות מסחריות. שניהם דינים אשר נועדו להגן על מי שיש לו כבר מותג הרשום כסימן מסחר, ולכל הפחות כזה אשר מוכר בקרב ציבור הלקוחות.

שם של מישהו אחר, זה בטח שלא.

לא, גם לא שם דומה או שנשמע דומה.

שמות מטעים לגבי המוצר או השירות, גם זה לא ילך.

ובוודאי לא שם שמתאר את המוצר או משבח אותו.

דוגמאות:

חנות מוצרי החשמל בשם "סוני בעיר" לדוגמא זה שם שחשוף לתביעה – "סוני" הנה חברה בינלאומית שיש לה סימן מסחר בשם הזה. וגם להתחכם ולקרוא לעסק SONYK או SOONY חושף אתכם לתביעה.

אתם לא גם לא יכולים לקרוא ליקב שלכם "יקב קליפורניה" כאשר היקב והענבים אינם מקליפורניה.

ואם תקראו לעסק שלכם בשם משבח כמו: "בננות האדיר", "השליח המהיר" ודוגמאות נוספות, שהן מתארות ומשבחות את השירות או המוצר שלכם, ספר אם תוכלו להגן על השם הזה מפני המתחרים שלכם.

גם איורים שונים אינם באים בחשבון

לא כל מיתוג הוא מילולי, ורבים הם מעוצבים באיור כזה או אחר או בשילוב עם מלל.

וגם כאן יש מגבלות שונות. לדוגמא, אין לעשות שימוש בסמלי המדינה או סמלים רשמיים המשמשים את מוסדות המדינה. אסור גם לעשות שימוש בדמות של אדם מבלי שיש הסכמה של אותו אדם לשימוש בדמות שלו או סמלים שמייצגים ארגונים בינלאומיים, קבוצות כדורגל וכיוצא באלו.

הגרפיקאי או איש השיווק שלך לא יודע לייעץ על סימן מסחר

גם אם יש לך גרפיקאי שאין שני לו, בחירת מיתוג נכון מחייבת בדיקה במאגרים שונים בארץ ובעולם ומחייב בדיקה ולמידה של תחומי העיסוק של העסק שלך היום, כולל כיווני התפתחות של העסק.

אלא שבחירה ללא בדיקה של שם או עיצוב לעסק עלול להביא סיכונים משפטיים מצד מתחרים שלכם אשר יעתיקו אתכם או אפילו הקדימו אתכם ברישום או בשימוש בשם המסחרי. מעבר לסיכון של חיוב בפיצויים לעסק שהקדים אתכם, ואם זה קרה אחרי שכבר צברתם מוניטין ולקוחות, יתכן ותאלצו לשנות את שם העסק והמיתוג – וכאן מדובר כבר בעלויות רבות מאוד.

אז למה לי סימן מסחר עכשיו?

סימן מסחר מאפשר לכם לזרוע את הזרעים הנכונים לצמיחה טובה של המוניטין של העסק שלכם. אם הלקוחות והספקים שלכם יקשרו את המיתוג שלכם למוצר, השירות והערכים שיצקתם לעסק שלכם אתם עתידים לזכות ללקוחות שנאמנים למותג – ומותג, אם עושים בו שימוש, רושמים אותו ומשלמים את האגרות לרישומו, יכול לחיות לנצח.

נכון, לנצח.

תחשבו על המותגים שמסביבכם – המוצלחים ביותר הם אלו שמבלי שהשם או העיצוב של הלוגו שלהם מרמז לשירות או המוצר שהם מוכרים כבר מוכר לכם ולכולם. מי חשב שסימן של תפוח יתאים לשוק המחשבים או שם שאין לו כל משמעות יצמיח סביבו מותג מצליח. אבל זו בהחלט הדרך.

כמה עולה לרשום סימן מסחר?

רישום סימן מסחר מחייב בראש ובראשונה בדיקה של השם או העיצוב של הלוגו שלכם והתאמתו לרישום. כמובן שיש הבדל בין בדיקה של השם והמותג בשוק הישראלי המקומי לבין בדיקה בשוק הבינלאומי, אך כשמדובר בכמה מאות בודדים של ש"ח, וכאשר על הכף מוטל המוניטין של העסק שבפתח, זה לא משהושמוותרים עליו.

עלות הרישום מתחלקת לאגרות ולעריכת הבקשות ולעיתים נגררת לה עלות של תשובות לרשם סימני המסחר ואף למתנגדים לרישום. כך או כך, מדובר בסכומים שמשתנים בהתאם לצרכים שלכם, כך שכדאי לצור קשר ולקבל הצעת מחיר.

ואם השתמשו לי בשם העסק או השם המסחרי?

גם בעניין הזה יש מה לעשות – לא כל שימוש הוא אסור וכל מקרה שונה מרעהו. אבל אם כבר צברתם מוניטין – אל תניחו להפרה הזו או לפגיעה בשם של העסק שלכם לעבור מבלי שבדקתם את כל האפשרויות המשפטיות העומדות לרשותכם.

_____________

עורך דין לקניין רוחני ועורך דין לרישום סימני מסחר יכול לתת לכם שירות בליווי לבחירת שם או מיתוג, ברישום ובהגנה על המוניטין של העסק שלכם.

למשרד עורכי דין זיו אנג'ל ניסיון רב מאוד ברישום סימני מסחר ובהגנה על מוניטין ושמות עסקים.

__________________

אין באמור ברשומה זו להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

הפוסט מסע למיתוג נכון עובר דרך עו"ד לקניין רוחני הופיע לראשונה ב-משרד עו״ד זיו אנג׳ל - Angel Law firm.

]]>